Het is dinsdagavond 13 oktober precies één uur nadat Rutte zijn strengere coronamaatregelen heeft afgekondigd. HVC’10 speelt op dat moment op  kunstgrasveld 2  waar verlichting staat pas zijn tweede competitieduel tegen Soccer Boys. Het is koud en druilerig, een halve man, een paardenkop en een illegaal binnengeslopen vader (maar ja vrijwilliger)  staan langs de kant. De sfeer is die als na een familiebegrafenis van een verre oom. Zelfs een doelpunt klinkt hol. Geen koffie of biertje na afloop, geen nababbel over de kleine overwinning  van de thuisclub die nu ook op twee complete wedstrijden staat. Voor de pers is een babbel met de scheids bijna niet mogelijk met vragen over de twee uitgedeelde rode kaarten.  Kortom, niets van wat amateurvoetbal zo leuk kan maken.
Op dat moment heeft HVC’10 nog 24 partijtjes te gaan in het nieuwe jaar. Want enkele realistische, doorgeleerde  spelers met gevoel voor humor  wensen elkaar na het fluitsignaal alvast “Gelukkig nieuwjaar.”

Dat er dit kalenderjaar niet meer op amateurniveau competitievoetbal wordt gespeeld, is nu drie weken en een nieuwe persconferentie met gebarentolk Irma  later wel duidelijk. Spelers en trainers zijn het met vier man trainen na  drie weken nu al zat. Hoe verder? Straks twee man op een complex, waar de MO17 onderlinge partijtjes mogen doen?
Er zitten hopelijk professionele medewerkers in Zeist . Die hebben het met het gezeur van de profclubs al zwaar te verduren. Daarom hieronder  mijn advies voor het beste scenario voor het amateurvoetbal. Erg inventief en besluitvaardig zijn ze niet op het Bondsbureau.

Actie KNVB graag!
Maak binnen twee weken bekend dat de competitie voor de amateurs dit jaar een halve competitie wordt. Een hele afwerken is na de Kerst absoluut niet haalbaar. Vanaf de tweede klas zijn de competitie-indelingen namelijk niet strikt regionaal. Je mag van onbetaalde (of matig betaalde) spelers niet verlangen dat ze midweeks om acht uur ’s avonds kunnen  aftrappen in -weet-ik-veel-hoe-ver? En dan nog zonder publiek, koffie, douchen en een nababbel. In januari en februari als het bitter koud is met een meestal matige verlichting, een koukleumende reservebank.

De meeste clubs hebben op dit moment vier of vijf wedstrijden gespeeld en zij moeten er daarom bij en halve competitie nog 9 of 10 (hoofdklasse) spelen. Die halve competitie is daarom een eerlijk alternatief, want clubs treffen elkaar allemaal  één keer. Dat betekent dat er nog maximaal 10 weekendwedstrijden (van klas 4 tot en met de Hoofdklasse) gespeeld hoeven te worden.
Dan kun je dus beginnen met de herstart in het laatste  weekend van februari. Sommige clubs hebben één of twee wedstrijden achterstand: bijv. HVC’10, CWO.  Die worden eerst ingehaald in de  weekends van 13/14  en 20/21  februari. Eventueel uitgestelde van de eerste ronde regiobekerwedstrijden kunnen hier ook worden vastgesteld. Op 27/28  februari hebben alle clubs evenveel wedstrijden gespeeld. Dat bevordert een heldere start.

Op 27/28  februari, 6/7 maart en 13/14 en 20/21  maart worden vier competitierondes afgewerkt. De kans bestaat dat onze coronavriend corona nog steeds slachtoffers eist, maar wel een boel minder als we niet gaan doen zoals die complotdenkers die  mij deze week ongewenst verrasten met een blaadje “Gezond verstand.” In de brievenbus. De inhoud bewees m.i. dat ze er zelf niet over beschikten.
Daarom worden twee inhaalrondes/bekerweekend gepland op  27/28 maart en  3/4 april (paasweekend). Niks geen dubbele wedstrijden in het paasweekend  en nog steeds gaan we niet doordeweeks spelen. Na Pasen heeft dan elke club evenveel wedstrijden gespeeld.

Op 10/11 april, 17/18 april  en 24/25 april worden drie volledige competitierondes gespeeld. En de twee weekends (1/2 mei en 8/9 mei) daarna worden weer  gebruikt voor inhaalwedstrijden/beker. Wie geen achterstand heeft en vrij is,  mag waarschijnlijk eind april en begin mei weer in het vliegtuig stappen  met gezin, partner of vriend.

Fris en fruitig terug staan er dan nog  twee of drie (hoofdklasse)  wedstrijddagen  gepland op 15/16 mei en 22/23 mei.  Elke club  tot en met de hoofdklasse is dan klaar.
Ik heb een half uurtje nodig gehad om dit te bedenken. Met een team van medewerkers van de KNVB  gaat dat waarschijnlijk niet lukken. En de uitwerking van deze opzet duurde ook maar heel kort. Ik heb zelfs details uitgewerkt per klasse, maar vanwege de leesbaarheid van dit artikel  laat ik die op deze plaats achterwege.

Kampioenschap en degradatie.

Er mag vanaf nu geen onduidelijkheid bestaan over wat er met de resultaten moet gebeuren, zoals afgelopen jaar bij de Eredivisie en Eerste Divisie. Het scheelde heel wat miljoenen voor AZ dat nu overigens Europees veel leuker speelt dan Ajax.
Een simpel voorstel:
Wie in elke klasse bovenaan staat, is kampioen en promoveert. Wie onderaan staat, degradeert. Er komen geen beslissingswedstrijden bij gelijk eindigen. Als de KNVB tevoren bepaalt dat het doelsaldo, eventueel daarna het aantal gemaakte doelpunten bij een gelijk doelsaldo bepalend is, kan daarover niemand later zeuren. Dan had je maar door moeten gaan met scoren bij een dikke voorsprong

Nacompetitie
De reguliere periodetitelregeling vervalt bij een halve competitie.. Die kan niet worden gehandhaafd, want er zijn eenvoudig weg geen periodes meer. Helemaal niet erg.
Maar er moet voor voetballers wel wat spanning onderin en bovenin worden gebracht. Anders gooien ploegen er in april/mei met de pet naar en krijg je VVV-Ajax scores.
Het is kinderlijk eenvoudig om een  promotie/degradatieregeling nieuw te maken.
Advies: zo snel mogelijk bekend maken.

In alle klassen  spelen de nummers 2 een nacompetitie van één, mogelijk (en uiterlijk) twee wedstrijden tegen clubs die onderin een hogere klasse zijn geëindigd.
Eén simpel voorbeeldje in West 2. De nummers 13 van de klassen  2C en 2D
spelen één beslissingswedstrijd  tegen de winnaars van het duel van de als tweede  geplaatste clubs in 3A en 3B (nr. 13 2C) en 3C en 3 D (nr. 13 2D) Dat zijn dus maximaal
twee weekends. Begin juni is alles klaar.   Dat schema kan bij elke klasse mutatis mutandis worden aangepast. Voor een redelijke onkostenvergoeding schuif ik wel aan in Zeist.

Voordelen van mijn voorstel:
– het houdt rekening met de coronagevallen. Voetballers mogen in het februariweekend toch niet op wintersport van de grote Baas en zeker geen carnaval vieren.
– de clubs kunnen hun nieuwe trainingsschema erop aanpassen: vóór de kerst mag je van Rutten gewoon wat voor jezelf of met je partner gaan doen
– in de tweede helft van januari kun je de nieuwe reeks trainingen starten. Je hebt dan minimaal vier weken, als je geen achterstand in wedstrijden. Op 13/14 en 20/21 februari kun je zelfs een oefenwedstrijd plannen.
– Er hoeven geen midweekse wedstrijden worden gepland, wat heel oneerlijk is, als je uitspeelt. Denk aan eersteklassers als Honselersdijk die naar Noord-Holland moeten.
– De competitie kan  gemakkelijk worden afgewerkt. Doorgaan in juli en augustus zou vanwege de schoolvakanties ongelijkheid scheppen.
– Alle belangrijke beslissingen zijn begin juni bekend. Een nieuwe competitie-indeling kan worden gemaakt in Zeist.
– De overschrijfdeadline van half juni kan worden gehandhaafd.

Nu gaan sommige betweters natuurlijk zitten snuffelen op probleempjes.
Alle zijn ze simpel op te lossen, als je een halve competitie laat afwerken.

Aan het werk KNVB. Nu!

Door: Cees van der Pol
Foto: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl