Aan het einde van het jaar verschijnen in kranten, tijdschriften  en op website de bekende ‘lijstjes’: de top-2000, wie is de best geklede man (Esquire) welk boek heeft de beste verkoopcijfers (NRC) en welke speler hoort in het wereldelftal (AD)?
Waterwegsport.nl heeft zijn eigen lijstje: welke clubs zijn het sportiefst n.a.v. het aantal uitgedeelde gele en rode kaarten. Redacteur Cees van der Pol bekeek de Waterwegclubs en besloot daarna alle vier derde klassen in West 2 te analyseren. Dat leverde interessante cijfers op. De gebruikte bron voor de wedstrijdgegevens is de app Voetbal.nl.

Versterkte degradatie
Net als vorig jaar kent het seizoen 2023-2024 ook weer de versterkte degradatieregeling. De onderste clubs in elke klas moeten zich ernstig zorgen maken om niet (weer) een klasse af te dalen. Heeft de vrees voor dat resultaat gevolgen voor het gedrag of de speelwijze op het veld? Je zou bijna zeggen van wel:  niemand wil normaal gesproken degraderen en iedereen wil promotievoetbal spelen.

Onderzoek
In de genoemde app vermelden scheidsrechters wie er een kaart van welke club heeft ontvangen en welke kleur die heeft. Dat wordt door hen vrijwel altijd direct na de wedstrijd digitaal genoteerd. Het is dus een kwestie van simpel (nou ja) turven.
Klasse 3A, 3B, en 3D hebben 14 ploegen en 3C telt 13 teams. Die hebben sinds september vrijwel allemaal 11 speelrondes gehad. In totaal zijn er 297 wedstrijden gespeeld. Eén wedstrijd moet nog worden uitgespeeld.

In klas 3A (omgeving Leiden) zijn tot nu toe 77 (nl. 11 x 7) wedstrijden gespeld. Bij elkaar wisten de clubs in deze afdeling 248 gele kaarten te scoren en ook nog 7 directe rode kaarten. Een gemiddelde van 3,2 per wedstrijd. De sportiefste club in deze afdeling is Soccer Boys met slechts 10 gele kaarten, gevolgd door Zevenhoven (12) en ESTO (13).

De slechtst scorende club is het vorig seizoen uit de tweede klas gedegradeerde DoCos. Blijkbaar willen de Leidenaren snel terug, maar daar ziet het voorlopig niet naar uit. De 13e plaats wijst eerder naar een dieper wegzakken. De spelers verdedigen zich vast en zeker met hand en tand met als gevolg 28 keer geel en 2 x direct rood. DoCos wordt gevolgd door Aarlanderveen. Deze club is echter koploper in 3 A, maar heeft toch flink wat kaarten verzameld: 20 x geel en 3 x rood. Verleden jaar verloor Aarlanderveen in de halve finale van de nacompetitie naar de tweede klas van Legvogels met 0-7 en bleef toen derdeklasser.
Maar 3A is de minst bestrafte van de vier derde klassen met een gemiddelde van 3,2 gele kaart per wedstrijd. Er werd in deze afdeling slechts 1 wedstrijd gestaakt BSC-ASC. Scheidsrechter De Groot raakte onwel en kon de partij die in de stromende regen op 18 november werd gespeeld niet afmaken.

In klas 3 B (de Haagse clubs vooral) zijn ook 77 wedstrijden gespeeld. In die regio moest 301 keer geel worden getrokken en 15 directe rode kaarten is ook niet mals. Het onderaan staande Ariston’80 verdient hier echter een grote pluim; slechts zeven keer geel  en 0 x rood. Degradatienood is blijkbaar niet aan het spel van de Delftse studenten te merken. Er wordt gemiddeld bij hen slechts 0,6 kaart per duel uitgedeeld. Koploper Graaf Willem II/VAC gedraagt zich ook ridderlijk met 11 keer een gele kaart en DSVP is derde met 15 kaarten.

Onderaan is het van dik hout: KMD en SV Duindorp hebben 30 gele kaarten en 1 x rood. HMSH heeft 25 keer geel, maar incasseerde wel 3 direct rode kaarten. Gemiddeld scoort 3 B bijna vier kaarten (3.9) per wedstrijd. Er werd geen enkele wedstrijd gestaakt in 3 B.

Klas 3 C (de Rotterdamse clubs) telt maar 13 clubs en elke week krijgt dus één team tijd voor bezinning. Er zijn hier 66 wedstrijden gespeeld en daarin werden 257 gele prenten uitgedeeld en 12 direct rode. Dat is procentueel gezien hetzelfde gemiddelde als in 3 B.(3.9)  CKC en Slikkerveer gedragen zich het best: resp. 10 en 11 x geel en beide 1 x rood. Ze staan ook met 19 punten in de rangschikking op plaats 3 en 4 in de subtop. Ook koploper Binnenmaas FC doet het iets minder netjes met  17 x geel en 1 x rood. Ze staan op plaats 3.

Onderaan staan Charlois SV en Oud Beierland. De laatste club heeft maar liefst 4 x direct rood moeten incasseren en 23 x geel. Bovendien heeft de eilandenclub in de competitie al 39 doelpunten geslikt en staat met één overwinning op degradatieplaats 12. Een gevolg van de versterkte degradatieregeling zou je kunnen stellen. Met 25 x geel staan Strijen en Charlois SV er ook niet best op, maar rood is hun nog niet ten deel gevallen.
Charlois SV staat onderaan met 1 punt, omdat de club 3 punten in mindering kreeg vanwege het voortijdig uit het veld stappen in de wedstrijd tegen Slikkerveer. De KNVB bestraft zo’n daad vrijwel altijd met puntenaftrek. Het was één van de twee gestaakte wedstrijden in deze klas. Lekkerkerk-SSS werd namelijk op 9 december gestaakt vanwege een ernstige blessure bij één van de spelers. Het is de enige wedstrijd in de derde klassen die nog “open staat”.

Voor Waterwegsport.nl is 3 D natuurlijk het interessants. Er zitten maar liefst 7 Waterwegclubs in deze klas en dat betekent vrijwel elke week één of meer derby’s. Naast Lyra en Naaldwijk komen er ook 5 clubs “van de overkant” in het veld, die ook weer derby’s tegen elkaar spelen. 3 D scoort een gemiddeld resultaat 268 keer geel en 12 x rood.(3,5 kaart per wedstrijd) Maar bij die gele kaarten zitten tenminste 9 spelers die met 2 x geel het veld moesten ruimen.
Minstens, want het kunnen er meer zijn, omdat in Voetbal.nl spelers kenbaar kunnen maken dat ze hun naam “afgeschermd” willen zien. Het kan dus zijn dat twee keer afgeschermd ook twee keer geel aan dezelfde speler is. Vreemd trouwens dat amateurspelers voor die vermelding kiezen. (Scheidsrechters doen dat trouwens ook steeds meer, zie hieronder).

Bovenaan staat Naaldwijk met 11 x geel en 1 x rood en daarna volgens drie clubs (Rhoon, Lyra, en Kethel Spaland) met alle 16 gele kaarten, 0 x rood. Vierpolders scoort het hoogst: 31 x geel en 1 x rood. Daarna volgen OVV 25 gele en 2 rode kaarten en Excelsior’20, liefst 27 x geel, maar geen rood. Dat aantal kaarten is voor een koploper te hoog en kan gaandeweg het seizoen vanwege schorsingen fataal zijn.
In deze klas werd 1 wedstrijd gestaakt: in het regenduel Naaldwijk-HVC’10 werd scheidsrechter Van Dam bevangen door de kou en hij kon niet verder fluiten. Die wedstrijd is intussen ingehaald.

Totaalsom
Ik heb de laatste week aan voetbalkenners gevraagd hoeveel kaarten er in de derde klassen zouden zijn uitgedeeld: de antwoorden varieerden van 150 tot maximaal 400. Welnu, dat zijn er een dikke duizend (1074 x)  en 46 directe rode kaarten. Dat wekte alom verbazing. Maar het aantal is echt zo hoog. Ga het zelf maar na via Voetbal.nl. Het gaat u een tweetal dagen kosten.

Scheidsrechters ook afgeschermd
In de eerste opzet was het ook interessant geweest om in voetbal.nl naar de scheidsrechters te kijken en hun kaartenbeleid te turven. In de wedstrijden die ik zelf heb gezien, kun je drie soorten scheidsrechters aantreffen. Je hebt de “Hans Kazans”, (de gretige kaartentrekkers) en de “namaak-Nijhuisjes” bij wie veel kan en alles mag. Het beste ben je af met het trage maar bedachtzame type “Makkelie”: eerst nadenken, minstens tot zeven tellen en dan een beslissing nemen. Dat scheelt heel wat kaarten, denk ik.

Toen de 77 wedstrijden in 3 D waren geanalyseerd, betrof het al om 55 arbiters, van wie de naam maar liefst 9 keer afgeschermd werd aangegeven. Door sommige van de afgeschermden werden flinke aantallen uitgedeeld (van 7 tot 10), maar bij anderen waren er ook wedstrijden zonder straffen.

Een rangschikking van namen arbiters op deze website publiceren zou dan niet representatief zijn en bovendien fluiten arbiters van deze groep vaak  in verschillende klassen: tweede, derde en vierde. Toch zou het in deze winterslaap verstandig voor een aantal scheidsrechters zijn, als ze bij de kerstkalkoen en/of  de appelflappen bij zichzelf te rade gingen tot welke categorie ze behoren.
Voor sommigen zou het ook beter zijn om niet te veel naar een rapporteur te luisteren. Een weggetrapt balletje of een in emotie gemaakte opmerking hoeft voor mij als ex-voetballer niet meteen aanleiding te zijn om naar je borstzak te grijpen. Maar eigenlijk geldt dat advies ook voor onbezonnen spelers, want wie turft (zoals ik) komt wel heel vaak dezelfde namen tegen. De eerste schorsingen met vijf kaarten zijn al uitgedeeld. En we zijn nog niet eens halverwege het seizoen.

Taak scheidsrechters niet gemakkelijk
Amateur-arbiters hebben geen VAR.(gelukkig maar, zou je zeggen van al dat millimetergeneuk) Ze moeten het dus van eigen waarneming hebben en dat valt soms vanuit de middencirkel, weet ik uit ervaring bij de pupillenwedstrijdjes die ik wel eens fluit, niet mee. En pupillen hebben ook nog niet eens een buitenspelregel.
Onvoorstelbaar dat nog steeds vrij veel grensrechters  (ze heten assistenten, maar dat zijn ze meer van hun eigen trainer dan van de scheidsrechter) lijden aan het GROGGY-syndroom. (Grens-overschrijdend-buitenspelregel-afwijking). Ik vind het daarom niet zo heel vreemd dat een vaak onterecht teruggefloten spits een keer zijn mond opentrekt. En dat telt lekker aan. Zo’n assistent mag je trouwens ook geel geven of zelfs wegsturen. Ik ken scheidsrechters die dat overigens doen.

Recordaantal kaarten per wedstrijd in de derde klas West
Er zijn in elke klasse wedstrijden die wat het aantal kaarten betreft, opvallen:
3 A   Lugdunum – ASC: 11 x geel.
3 B  SV Duindorp – Laakkwartier: 13 x geel.
3 C  Zwarte Pijl – SVS: 9 x geel
3 D  Excelsior’20 – Rhoon: 10 x geel,
3 D  OVV-Vierpolders: 9 x geel,

Conclusies derde klas
Algemeen geldende conclusies zijn er in de derde klas niet direct te trekken. Je zou verwachten dat koplopers minder kaarten krijgen, maar in 3A (Aarlanderveen) en 3D (Excelsior’20) is dat niet het geval. In klas 3B wel (Graaf Willem II/VAC), evenals in 3C (Binnenmaas FC)
Een andere verwachting is dat degradatiekandidaten wat meer om zich heen slaan, maar in 3B (Ariston’80) en 3D (DVO’32 en Rozenburg) is dat niet het geval. In 3C wel  (Oud-Beijerland en Charlois SV). In 3A gaat degradatiekandidaat DoCos flink aan de leiding in het gelekaartenfestival. Vierpolders (nu nacompetitieplaats) is ‘koploper kaarten ‘ in 3D. Clubs die meer dan 1 x direct rood hebben gekregen, moeten wel bij zichzelf te rade gaan: 2 x  is al dubieus, 3 x in 11 wedstrijden is teveel: Aarlanderveen, DWO, HMSH, PGS/Vogel.
Vier keer is te gek: Oud-Beijerland.

Waterwegclubs in hun eigen klasse
Het is voor waterwegsport.nl ook interessant om alle Waterwegclubs te bekijken wat hun positie en hun kaartenaantallen betreft.

Excelsior M. (2e Divisie): 15 wedstrijden gespeeld: 29 x geel, 0 rood: degradatieplaats
Zwaluwen (4e Divisie) 13 wedstrijden: 24 x geel, 1 x rood: subtopper

Tweede klas D : 13 teams
HBSS:10 wedstrijden: 9 x geel: middenmoter
CION: 10 wedstrijden 11 x geel: koploper
VFC (za):10 wedstrijden: 14 x geel: suptopper
Geen enkele rode kaart bij deze drie clubs, wat prima is .
VFC (zo) 2B: West 1: 11 wedstrijden: 24 x geel: degradatieplaats

Derde klas D
Tussen haakjes plaats op de totale kaartenranglijst in vier klassen. Er zijn 55 clubs.
Kethel Spaland: 11 wedstrijden: 16 x geel (15e) suptopper
MVV ’27: 11 wedstrijden: 17 x geel (19e) suptopper
DVO’  32: 11 wedstrijden: 13 x geel, 2 x rood (20e ) degradatieplaats
Victoria ’04: 11 wedstrijden: 19 x geel, 2 x rood: (34e)  middenmoter
CWO: 11 wedstrijden: 21 x geel: 1 x rood (34e) subtopper
HVC’10: 11 wedstrijden: 21 x geel, 2 x rood: (41e) suptopper
Excelsior ’20: 11 wedstrijden: 27 x geel: (45e) koploper

Vierde klas D en E
MSV’71: 11 wedstrijden: 14 x geel: nacompetitieplaats degradatie
Deltasport: 10 wedstrijden: 19 x geel, 3 x rood: degradatieplaats

Hermes DVS: 11 wedstrijden: 11 x geel: koploper
PPSC: 11 wedstrijden: 21 x geel: middenmoter

Vijfde klas A
SVV : 10 wedstrijden: 12 x geel, 2 x rood : geen kans op promotie, degraderen kan niet.

Bezinning
Veel mensen beginnen in het nieuwe jaar met goede voornemens: stoppen met roken, geen alcohol drinken, een paar kilo’s kwijt raken. Voor voetbalclubs zou dat voornemen kunnen zijn minder geel en rood in het nieuwe jaar. Voor assistenten een eerlijker gedrag langs de lijn en voor arbiters: niet op elke slak een portie zout leggen, maar ook geen Nijhuisje willen zijn. We hebben nu 11 wedstrijden achter de rug in de derde klassen met 1074 gele kaarten en 46 direct rood. In de laatste 15 wedstrijden van deze competitie moet het streven zijn dat de 2000 kaarten in de derde klassen niet worden gehaald. Dan heeft tijdig turven toch zin gehad.

Door: Cees van der Pol
Foto: Mischa Keemink

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl