Corona
Het coronavirus is helaas nog lang niet gedoofd. Steeds als er wat cijfers dalen, worden de versoepelingen te snel doorgevoerd, waardoor de besmettingen toenemen en de maatregelen weer strenger worden. De perpetuum mobile: oftewel het Corona-Rad van Avontuur

Door: Cees van der Pol

De Gommersen, Kuypertjes, Ab Osterhauzen en Mariannen Koopmans  vallen over elkaar heen. Als een politieke VIP  vertelt dat je met Kerst best naar het gele  Curaçao  kan, zitten de vluchten al volgeboekt, voordat de persconferentie is afgelopen. We moeten op vakantie. Het kleine eiland kan d’r gewoon  op wachten, niet alleen op de toeristen….
De drie nationale ‘pretparken’ gaan even open of de rijen in Ikea, De Efteling en de Koopgoot worden weergevuld. Hoe raak je zo’n virus niet kwijt…

Kerst en Oudjaar
Het verkeerslicht voor de Horeca zal op 8 december niet op groen gezet worden. Het wordt Kerst 2020 en hele families kruipen  bij elkaar.  (“Wat maximum van  6, wie controleert dat achter de voordeur? Kayleigh  was vorige week nog twaalf en Mats wordt het volgende week , die tellen niet mee.”)  Ondanks een vuurwerkverbod (landelijk)  en verboden vreugdevuren
(Scheveningen) zal er heel wat ellendigs worden afgestoken en daardoor aangestoken. Carbidschieten op surveillerende agenten zou een  vorm van wintersport kunnen zijn. En natuurlijk gaan we met velen skiën of snowboarden: “Da’s in de  open lucht.” Ook dat moet natuurlijk.

Corona kan vies tegenvallen
Wie een coronageval in de familie of zijn kennissenkring  heeft gehad, weet  dat de symptomen soms vies kunnen tegenvallen. Tien dagen in retraite met je gezin is ook geen pretje, ook al is onderduiken zoals in de oorlog een slechte vergelijking. Tot zover coronanieuws dat iedereen met verhalen uit zijn eigen omgeving kan aanvullen.

Illusie
Het is dan ook een illusie dat er  half januari kan worden gevoetbald in het amateurvoetbal. Creatief zoals die organisatie is,  liet de KNVB-amateurtak de landelijk spelende clubs (2e en 3e divisie en de Hoofdklassen) in een zeer simpele enquête  kiezen voor drie opties. De hele competitie uitspelen, een regio-indeling maken of een halve competitie en dan opnieuw beginnen. Gedeelde schuld is straks immers halve schuld. “De clubs wilden het.”

Over de aangeboden opties zijn vooraf twee opmerkingen te maken. Waar is optie 4 en waarom mogen niet alle amateurclubs met een standaardteam   meedoen met invullen. Is er geen voetbal meer vanaf de hoofdklasse? Veel tijd hoeft het niet te kosten. Een slimme medewerkster met een excel-sheetje heeft de antwoorden van alle voetbalclubs  in één dag verwerkt.

Onmogelijke opties
De drie aangeboden opties kunnen wat mij betreft regelrecht in de prullenbak.
De hele competitie uitspelen is in 2021 onhaalbaar. Wanneer er op 8 december a.s. door onze nationale coronacoach Rutte versoepelingen voor de sport worden aangekondigd (Hebben op dat moment voldoende zieken  de eindstreep gehaald?) dan zouden er nog minstens vier weken normale trainingsarbeid moeten worden verricht, voordat selectieteams aan de competitie kunnen beginnen. Trainen met vier man leverde de laatste weken niet veel resultaat op.  En twee oefenwedstrijdjes vóór de herstart van in de weekends is bepaald geen sportieve luxe.

Optie 1
Er kan vanaf begin maart geen hele competitie worden afgewerkt. De doordeweekse wedstrijden heb ik in mijn vorige artikel al afgeschreven. Dat kunnen gewone amateurs niet behappen. Niet alleen vanwege de reisafstand, maar ook omdat doordeweeks voetballen een regen van blessures zou opleveren. Een blik op de blessurelijst van het  betaalde en internationale  voetbal zou die bij amateurs – die normaal gesproken twee leer per week trainen- alleen maar groter zijn. Spierscheuringen en kruisbandblessures zorgen ervoor dat de reguliere gelukkig weer handenvol werk krijgt.  Doorgaan tot in de zomer is al helemaal te gek. Dan komt het begin van het nieuwe voetbalseizoen i.v.m. met schoolvakanties ook alweer in de knoei.  Daarom een streep door de afwerking van optie 1. Ook niet afwachten, gewoon volgende week bekend maken.

Optie 3
Optie 2 is te bizar om uitvoerig te worden besproken: een regio-indeling van  7 of 8  clubs in een subafdeling. Dat wordt alles pas echt een Micky Mousecompetitie.  Wie bepaalt de indeling en geschiedt die op nabijheid van voetbalvelden of n.a.v. de sterkte van de clubs. Wie en hoe bepaalt de KNVB dat laatste? Of mogen de clubs zelf een voorkeur uitspreken?

Optie 2
Optie 2 is de meest haalbare, een halve competitie. In begin november j.l. schreef ik daarover al een artikel en ik had stille hoop dat mijn voorstel unaniem in Zeist zou worden overgenomen. Maar het voorstel van KNVB-optie 2 omhelst dat de eerste vier resp. zes competitiewedstrijden die tot nu toe zijn gespeeld, worden uit de boeken geschrapt. Het schema van de tweede helft  is dan leidend.  Wie dat kan verzinnen, moet dan ook de frustraties begrijpen van clubs die dit jaar in maart bovenaan stonden  en ineens hun kampioenschapskansen zagen opgaan in  rook. Cambuur, De Graafschap, maar ook heel simpel Victoria ’04 uit Vlaardingen (4e klas)  met twaalf punten voorsprong op nummer 2. Daartegenover stond de niet verdiende prolongatie van Deltasport na een grote puntenachterstand in 2D.

Oneerlijke optie 2
Een vlugge blik op de standen van dit moment bewijst de oneerlijkheid van deze optie 3. Er zijn clubs in West 2 die de eerste reeks wedstrijden vanaf september met een 100 % -score hebben afgesloten: Swift (HB) 12 uit 4, net als  DWO (3A), Monster (3B) Wippolder (zo 2D). HBSS en Zuidland (3C), Hillegersberg, TOGB,  V.V. Hekelingen (4e klassers) die 9 uit 3 hebben gescoord. Ook Forum Sport (1A en 9 uit 4) zou aardig gedupeerd zijn. FC ‘s -Gravenzande  met 13 uit 6 zal in de hoofdklasse niet blij zijn om weer met 0 punten te beginnen. Victoria’04 (4F) staat er met 10 uit 4 weer prima voor.
Ja, er zijn ook heel wat clubs die  0 uit 4 hebben gescoord: Zwaluwen (HA) Soccer Boys (2C) VVV FC (3A) en Rotterdamse clubs als Leonidas (3C), HDV en Xerxes /DZB.(zo 2D) Is het eerlijk, dat die weer met een schone lei kunnen beginnen. En mag Wateringse veld/Kraneburg (2C)  dan gewoon weer meedoen met de tweede helft? Na een paar wedstrijden uit die eerste competitiehelft gehaald die nu niet meer meetelt.

En bij het negeren van de uitslagen van de eerste competitiehelft vervallen dan de gele en rode kaarten? Rode lantaarndrager in 2 C, Soccer Boys,  liep er in de wedstrijd tegen HVC’10 één uur nadat het speelverbod van Hugo de Jong op 13 oktober  kwam, twee op. Streep erdoor? Dan weet ik er nog wel een.
Twee spelers van HVC’10 liepen in maart 2020 (!) in de wedstrijd tegen SVC’08 een rode kaart op wegens onwelvoeglijk taalgebruik. (Ze hadden ‘tering’ op het veld gezegd”). Straf : 3 competitiewedstrijden  Het is volgende week Sinterklaas maar ze zijn nog steeds niet speelgerechtigd, want HVC’10 heeft op dit moment immers nog maar twee wedstrijden afgerond.
Optie twee is dus sportief gezien onrechtvaardig.

Waarom nu niet kiezen voor optie 4?
Blijft over mijn optie 4 die de KNVB overigens niet heeft aangeboden. Gewoon de halve competitie die in september begonnen is, uitspelen. Je kunt beginnen in het eerste weekend van maart en clubs die een of twee wedstrijden achterstand hebben, kunnen vanaf half februari die inhaalwedstrijd(en) wel spelen. Als dat niet mogelijk is, kan dat in een inhaalweekend daarna.
Zo  begint iedere club weer op hetzelfde punt. Blijven de huidige  West-2 kampioenskandidaten  Monster, HBSS, Zuidland,  Wippolder, Hillegersberg, Hekelingen, TOGB en  Victoria ’04  gewoon aanvoerder van de ranglijst.  Dat hebben ze eerlijk verdiend in hun eerste reeks wedstrijden. Die zijn toch niet voor Jan met de korte achternaam gespeeld. Punten die je hebt behaald, blijven zo hun waarde behouden, alle uitgedeelde kaarten blijven staan en dat is dan wel eerlijk.

Met nog negen of tien wedstrijden te spelen is ook een kleine nacompetitie gewoon mogelijk te organiseren, zelfs als er pas half maart zou kunnen worden gespeeld. Weliswaar vervallen in deze opzet de periodekampioenen, maar iedere afdeling kent een nummer twee en een nummer voorlaatst. Je hebt dus  nog maar één of twee weekends  nodig om die promotieduels af te werken.
Begin juni dus zijn we dan gewoon klaar; dan is half Nederland ingeënt, als men tenminste verstandig is en gezond wil blijven. De “overschrijfcarroussel” die overigens nu al begonnen is. evenals de verlenging of het opzeggen van trainerscontracten (na drie wedstrijden iemand wegsturen?) kan allemaal normaal doorgaan.  Het leven is  soms echt zo moeilijk niet.

KNVB, gebruik ook zelf het  gezonde verstand en regel  zo snel mogelijk optie 4. Vóór de kerst nog.

Foto: Mischa Keemink


Het laatste nieuws:

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl