Zeist – Met de invoering van promotie en degradatie tussen het betaald voetbal en het amateurvoetbal vanaf volgend seizoen, is het mogelijk dat verenigingen promoveren naar het hoogste niveau van Nederland. Clubs kunnen van de vijfde klasse doorstromen naar de Eredivisie.
Bij promotie naar een hoger niveau komt er voor een club meer bij kijken dan alleen sportieve verbetering. Immers, hoe hoger het niveau, hoe groter belangstelling en dus hoe hoger de voorwaarden die daar bij passen. Om clubs op een hoger niveau voor te bereiden, worden de licentievoorwaarden trapsgewijs doorgevoerd. Op deze manier gaat de clubs bij een sportieve verbetering, als gehele vereniging vooruit. Daar hebben clubs, spelers en andere voetballiefhebbers baat bij.
Vijf kaders
De licentievoorwaarden zijn ingedeeld in vijf kaders: er is een sportief, infastrucutureel, financieel, juridisch en organisatorisch kader. Lees hier meer over de licentievoorwaarden per kader. Het licentiesysteem is, naast aansluiting bij de andere Europese bonden/wetgeving, ingevoerd om de volgende drie redenen.
1. Het faciliteren van doorstroming tussen de landelijke divisies
De stap van het amateurvoetbal naar betaald voetbal is groot. Om doorstroming tussen de competities zowel sportief als organisatorisch goed te laten verlopen, is er een trapsgewijs licentiesysteem, waarbij clubs gefaseerd kunnen doorgroeien naar een hoger niveau. Op deze manier gaan de clubs bij een sportieve verbetering, als gehele vereniging vooruit. Daar hebben clubs, spelers en andere voetballiefhebbers baat bij.
2. Het waarborgen van de continuïteit van de competities
Het voetbal vaart wel bij vitale verenigingen met betrokken leden, sponsors en supporters. Op deze manier wordt ook de voortgang van de competitie gewaarborgd. Het is namelijk sportief gezien zeer onwenselijk als een club tijdens een seizoen zich terug moet trekken. Door op voorhand duidelijke afspraken te maken over de kaders voor het uitkomen in de competities, creëer je sterke competities met daarin vitale clubs. Dit zorgt voor meer zekerheid voor de clubs, de spelers en alle andere voetballiefhebbers.
3. Eerlijk voetbal na te streven
Dat is het meest eerlijk en sportief. De kaders waarin dat gebeurt, worden nu duidelijk en voor elke club hetzelfde. De licentievoorwaarden zijn in een eerder stadium tot stand gekomen in samenspraak met de vertegenwoordigers van de Topklasse en Hoofdklasse. In december 2014 is hier op de bondsvergadering een beslissing over genomen. De KNVB is na de beslissing een traject gestart om de betrokken voetbalclubs zo goed als mogelijk om de voorwaarden te begeleiden. Het streven is dat volgend seizoen alle clubs in de nieuwe landelijke divisie en Topklasse aan de voorwaarden voldoen.
Stellingen
De drie meest gehoorde stellingen over de invoering van licentievoorwaarden voor amateurverenigingen.
‘Amateurclubs kunnen helemaal niet aan al die zware eisen van de KNVB voldoen’
De licentievoorwaarden gelden voor clubs in de Topklasse en in de nieuwe landelijke Tweede divisie. Dat zijn over het algemeen clubs die jarenlang op het hoogste amateurniveau voetballen, en al voor het overgrote deel aan de voorwaarden voldoen. Er wordt dus geen metamorfose van de clubs verwacht, echter worden de kaders waar clubs aan moeten voldoen nu duidelijk en voor elke club hetzelfde.
‘Amateurverenigingen moeten nu contractspelers hebben, dat gaat ten koste van het amateurprincipe’
Een van de voorwaarden is dat clubs in de top van het Nederlands voetbal de contractspelers bij de KNVB opgeven. In de Tweede divisie gaat het na twee seizoenen om dertien contractspelers van minimaal 12 uur per week. In de Topklasse om uiteindelijk zes contractspelers van minimaal 12 uur per week. Veel clubs in die competities hebben nu al een bepaalde overeenkomst met hun spelers. In feite vragen we de clubs dat nu op dezelfde wijze te regelen, in het kader van transparantie en consistentie.
‘Amateurverenigingen die op zaterdag spelen moeten op zondag voetballen’
Dat is onjuist. In de Hoofdklassen en Topklassen is er zoals vertrouwd een zaterdag en zondagafdeling. In de nieuwe Tweede divisie is er sprake van een competitie waar zaterdag- en zondagverenigingen elkaar ontmoeten. Daarbij is de afspraak dat de zaterdagverenigingen die alleen op zaterdag willen voetballen, dat ook moeten kunnen. De uitwedstrijden tegen de zondagverenigingen worden dan maximaal op zaterdag 18.00 uur gespeeld, maar de KNVB geeft clubs de ruimte om gezamenlijk tot een gewenste speeldag en -tijdstip te komen.
- Van der Gijp: ‘Ik heb nog nooit een trainer zo snel zo goed zien worden’
- KNVB Beker: Sterk Sparta Rotterdam na strafschoppen onderuit tegen GO Ahead Eagles
- Tuttosport: ‘Hancko en Juventus bereiken akkoord’
- Schiedamse volleybal international Wessel Keemink vervolgt Carrière VfB Friedrichshafen
- Luigi Bruins verlengt bij Zwaluwen: "Er zit nog zoveel potentie in deze groep"
- Winterse transferperiode mogelijke uitweg voor Ivanusec: ‘Dinamo Zagreb wil hem graag terug’
- Wie moet er onder de lat tegen PSV? ‘Het is nooit dat iets vijf dagen voor de wedstrijd al beslist is’
- Vacature: 'Slapende reus' LYRA zoekt gepassioneerde hoofdtrainer
- Waterwegsport.nl tussenbalans: CION, HBSS, HVC’10 en VFC
- Twan Witteveen is Mahorokan Judoka van het Jaar 2024