Linke Lowietje vertelde het tijdens de persconferentie waarop hij de WK-selectie bekend maakte vrij onopvallend. Hij zou namelijk niet op de individuele keuzes ingaan (dus niets uitleggen over Cillessen en Flekken, niets over Gravenberch en Clasie, niets…)
Maar kort daarna ging hij volop in op de keuzes die hij had gemaakt. De journalisten die hem met fluwelen handschoenen aanpakken, beloonde hij met “Goede vraag.” Valentijn Driessen zet hij altijd neerbuigend neer, met ‘ ik lees het negatieve verhaal al in dat krantje van jou.” Nu ben ik een AD-lezer, maar De Telegraaf geeft wel blijk van voetbalverstand, maar kan ook rancuneus zijn. Als Van Gaal faalt, slijpt Valentijn zijn keukenmes.
Over zijn keuze van Noah Lang, Frimpong en Xavi Simons vertelde de grote oefenmeester onzin. “Je hebt een groepje jonge spelers in de kleedkamer nodig dat de rest scherp houdt. Die creatief zijn. Anders ontstaat er automatisch denken in de kleedkamer en dat mag nooit. Daarom heb je die jonkies nodig.”
Onzin Louis, want kleedkamerhiërarchie bestond vroeger, bestaat nu en zal er altijd zijn. Je hebt bij voetbal juist een grote portie automatisch denken nodig. Dat bezitten de spelers die al jaren lang door het leveren van prestaties op het veld hun mond kunnen en mogen opentrekken; die opstaan en hun ploeg door de ellende slepen.
Dat zijn niet de broekies die net om de hoek van de kleedkamerdeur komen kijken. Noa Lang (ex-Ajax) heeft internationaal nauwelijks iets gepresteerd dan een grote bek op- en een grote broek aantrekken. Dat is heel iets anders dan creatief zijn. Is er iemand die denkt dat Virgil van Dijk of Memphis Depay zich in Quatar werkelijk iets zullen aantrekken van wat een nu-nog-nobody zegt?
Xavi Simons komt net kijken, speelt leuk en enthousiast bij PSV en kan misschien af en toe lekker brainstormen met Gakpo, maar zal het automatisch denken in de Oranjekleedkamer zeker niet doorbreken. Frimpong schijnt wel erg snel te zijn.
Het zal in Quatar net zo min gebeuren als Arjen Robben en Robin van Persie zich in Brazilië 2014 iets aangetrokken zouden hebben van wat Dirk Kuyt of Bruno Martins Indi tijdens de rust in de partij tegen Mexico zouden hebben gezegd.
Zouden Ronald Koeman en Ruud Gullit zich in Duitsland 1988 de les hebben laten lezen door Berry van Aerle en Adrie van Tiggelen?
Nog later terug: Cruyff, Neeskens en Van Hanegem hadden zich in 1974 echt niet druk gemaakt over wat Wim Rijsbergen en Theo de Jong tijdens de rust in de kleedkamer zouden hebben gezegd over de te volgen tactiek tegen Duitsland. Over hiërarchie in die tijd gesproken: zelfs trainer Michels stond een treetje of wat lager dan het Oranjetrio..
Kleedkamerhiërarchie geldt natuurlijk ook voor het amateurvoetbal. De vroegere leiders in het veld met een heroïsch rapport zijn in de wijde omtrek bekend: Leentje Pijpers (Zwaluwen) De gebroeders Jan en Coen Nieuwstraten (Zwart Wit 28) De gebroeders Jan en Cees Bouman (Fortuna Vlaardingen) Ferry Groeneweg (Excelsior M.) Floor van den Berg (TSB), Jan Kaptein (MVV’27), Nol Roozen (DHS), Coen winkelman (PPSC) en recenter Kees Ketting (VDL) Leroy Smits (HVC’10). Dit twaalftal kan onbeperkt worden aangevuld, want alle voetbalclubs hebben een pikorde in de kleedkamer.
Ik ken clubs waarin de trainer in de kleedkamer een praatje houdt over de tactiek en de opstelling en de spelers top-drie op weg naar het veld een andere oplossing afspreekt.
In september 2022 j.l. schreef de AD-columnist Peter Visee het heel duidelijk neer “Je kan buiten het veld bankdirecteur zijn, dat zegt niets over wie de baas in de ploeg is. Dat zijn altijd de jongens die het in het veld goed zagen en voetbalintelligentie bezitten.” Visee is voetbaltrainer en sportpsycholoog.
Heel lang geleden, als zestienjarig jongetje in de A-jeugd bij Zwaluwen meer dan normaal scorend, mocht ik een keer meedoen met het eerste van de Vlaardingse Vogels. Simpele voetbaltas mee: je had in die tijd nog je eigen shirt bij je. Toen ik binnenstapte, vroeg één van de grote jongens: “Wie ben jij?” Ik noemde zachtjes mijn naam. “Nooit van gehoord. Ga daar maar zitten, in dat hoekje. Nee, daar joh zei ik toch…” Ik heb mijn mond niet meer open gedaan, in het laatste kwartier mocht ik meedoen.
Na afloop: “Nou, gewoon volgende week maar weer in A2, denk je niet?” Ik hield die middag niemand scherp, ik was niet creatief en mijn vertrouwen in mezelf was tot het nulpunt gedaald. Het heeft jaren geduurd, voordat je je eigen plaats op de kleedkamerladder weet. Ik had in de eindexamenklas van HBS-A altijd mijn woordje klaar, maar toen in die kleedkamer zei ik niets.
Ook scheidsrechters weten wie hoog in de hiërarchie staat: die mogen op het veld meer uitvreten en krijgen minder gele kaarten. Het zijn ook meestal de wat slimmere spelers die de scheidsrechter op hun hand krijgen.
Björn Kuipers baarde tijdens het WK van 2018 juist opzien door de strijd aan te gaan met Rollebolleke Gijs Neymar. Kuipers gaat nog steeds niet naar Brazilië op vakantie.
Het zijn de echt groten die het aandurven de kat de bel aan te binden: de vrije trap die Van Persie ooit van Pierre van Hooydonk in de Kuip stal. Nog jaren daarna nam Van Hooydonk wraak als voetbalanalist. Maar Van Persie was een veel betere voetballer dan Pierre, die af en toe in blessuretijd bij Oranje mocht invallen.
Als je je niet aan de hiërarchie houdt, loop je schade op. Kijk naar Kökçü die de Mexicaan Giminez al tijdens de wedstrijd tegen Lazio uitfoeterde, toen hij de penalty nam die voor de Turk geprogrammeerd stond. Die Giminez durft voorlopig geen strafschop meer te nemen.
Als straks bij de WK Oranje een elfmeter krijgt, pakt Memphis, de nummer 1 in de hiërarchie de bal, terwijl hij zelf onderuit gehaald en half geblesseerd is en Steven Berghuis een betere trap heeft. Het keffertje uit Rotterdam zal het niet wagen die strafschop op te eisen. Uit eerbied of angst voor de kleedkamerhiërarchie. Daar helpt geen moedertje lief, Xavi Simons of Noa Lang aan.
Je kletste daarom uit je nek, Louis.
Foto: Mischa Keemink
Het laatste nieuws:
- KNVB Beker: Sterk Sparta Rotterdam na strafschoppen onderuit tegen GO Ahead Eagles
- Schiedamse volleybal international Wessel Keemink vervolgt Carrière VfB Friedrichshafen
- Luigi Bruins verlengt bij Zwaluwen: "Er zit nog zoveel potentie in deze groep"
- Winterse transferperiode mogelijke uitweg voor Ivanusec: ‘Dinamo Zagreb wil hem graag terug’
- Wie moet er onder de lat tegen PSV? ‘Het is nooit dat iets vijf dagen voor de wedstrijd al beslist is’
- Vacature: 'Slapende reus' LYRA zoekt gepassioneerde hoofdtrainer
- Waterwegsport.nl tussenbalans: CION, HBSS, HVC’10 en VFC
- Twan Witteveen is Mahorokan Judoka van het Jaar 2024
- Vanaf 2025 één centraal sportloket in Schiedam
- Brian Priske: ‘Hadden niet de volledige controle’ (video)
- KNVB Beker: Sterk Sparta Rotterdam na strafschoppen onderuit tegen GO Ahead Eagles
- Schiedamse volleybal international Wessel Keemink vervolgt Carrière VfB Friedrichshafen
- Luigi Bruins verlengt bij Zwaluwen: "Er zit nog zoveel potentie in deze groep"
- Winterse transferperiode mogelijke uitweg voor Ivanusec: ‘Dinamo Zagreb wil hem graag terug’
- Wie moet er onder de lat tegen PSV? ‘Het is nooit dat iets vijf dagen voor de wedstrijd al beslist is’
- Vacature: 'Slapende reus' LYRA zoekt gepassioneerde hoofdtrainer
- Waterwegsport.nl tussenbalans: CION, HBSS, HVC’10 en VFC
- Twan Witteveen is Mahorokan Judoka van het Jaar 2024
- Vanaf 2025 één centraal sportloket in Schiedam
- Brian Priske: ‘Hadden niet de volledige controle’ (video)