De afgelopen 20 jaar is het aantal politie-uren dat voor het betaald voetbal wordt ingezet met 30 procent afgenomen. Hoe krijgen we dit aantal nog verder omlaag? Het betaald voetbal nam het initiatief om hierover in gesprek te gaan met de politiek. Tijdens deze dialoogtafel kwamen vertegenwoordigers van de Tweede Kamer, clubs, Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en KNVB aan het woord.

De afgelopen jaren heeft het betaald voetbal samen met de partners hard gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid in en rondom de stadions. Met als resultaat: het aantal incidenten is gedaald. De volgende stap is een gezamenlijk plan om de politie-inzet bij voetbalwedstrijden verder te kunnen verminderen. Aan het begin van het huidige seizoen zijn enkele wedstrijden zonder politie-inzet gespeeld en dat verliep probleemloos. Niet elke wedstrijd leent zich daarvoor en politietaken zoals het handhaven van de openbare orde mogen niet door burgers worden overgenomen. Voetbal kan dus niet volledig zonder politie, maar wellicht kan met de juiste maatregelen de inzet efficiënter worden ingezet om de dalende trend door te trekken.

Vanuit de Tweede Kamer waren Songul Mutluer (PvdA/GL) en Max Aardema (PVV) aanwezig bij de dialoogtafel die voorafgaand aan de wedstrijd Nederland – Verenigde Staten plaatsvond in het Bingoal Stadion in Den Haag. Natascha van Grinsven-Admiraal (ADO Den Haag), Thijs van Es (FC Utrecht) en Xander Czaikowski (PEC Zwolle) gaven een toelichting over de activiteiten van hun clubs. Ook Jan de Jong (Eredivisie), Marc Boele (Keuken Kampioen Divisie) en namens de KNVB Marianne van Leeuwen, Jan Bluyssen, Leo van der Vliet en Carlijn van Schijndel schoven aan voor deze uitwisseling van gedachten.

Gezamenlijke wens

Tijdens de dialoogtafel werden de huidige inzet en ‘best practices’ uit binnen- en buitenland besproken, evenals mogelijke dilemma’s. Er is een gezamenlijke wens om te onderzoeken waar kansen liggen om de politie-inzet te verminderen zonder concessies te doen aan de veiligheid van de bezoekers. Deze dialoogtafel is een eerste stap. Hierna volgen landelijke en lokale werkbezoeken met alle betrokken partijen: politie, gemeenten, overheid, voetbalsector, supporters en Openbaar Ministerie.

Tien miljoen Nederlanders volgen de competities, clubs en spelers in het betaald voetbal. Elke speelronde zitten zo’n 200.000 personen in de stadions. Het voetbal draagt hiermee stevig bij aan de sociale cohesie in Nederland en stimuleert talloze jongeren om te sporten en bewegen. De maatschappelijke bijdrage is dus groot, maar er is ook oog voor de kosten voor de samenleving. Net als alle betrokken partijen, streeft het betaald voetbal naar zo min mogelijk politie-inzet. In onderstaande video ziet men alle inspanningen van de clubs voor de veiligheid in hun stadion.

Bron: KNVB

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl