Gisteren was het 8 mei 2023. Ruim 119 jaar geleden dat SVV Schiedam het levenslicht zag. Waar de rood-groene formatie als Schiedamse ‘arbeidersclub’ uit de Gorzen zich zelfs in 1949 een uitverkochte kuip tot kampioen van Nederland mocht kronen. De jaren erna bouwde SVV stug door en maakte tal van mooie (sport) momenten mee. Aan de hand van suikeroom John van Dijk promoveerde het SVV van Dick Advocaat en Wim Janssen in 1990 naar de eredivisie. Een mooie toekomst lag in het verschiet totdat tal van oorzaken ervoor zorgde dat het betaalde voetbal als donderslag bij heldere hemel uit de jeneverstad verdween.

Op de website van SVV staat een artikel dat Kees van Opijnen in samenwerking met de archivaris van SVV – de heer Koos Rost – heeft geschreven over hoe er destijds (1991) een einde kwam aan SVV als betaald voetbalvereniging. Dit is meer dan de moeite waard en geeft de lezer een geweldig inzicht over de gang van zaken die destijds zorgde voor de nekslag van de opkomende voetbalreus. Ikzelf liep als 12-jarig jongetje elke vrijdagavond in een lange stoet naar sportpark Harga en zag later Zier Tebbenhoff op een stijf uitverkocht Kasteel de winnende 1-0 maken waardoor Ajax naast de titel greep. Belangrijker was dat SVV zich op dat moment handhaafde in de eredivisie. Feyenoord en Sparta zijn een goed alternatief maar SVV was liefde op het eerste gezicht.

 

“Wij hebben dit artikel eigenlijk willen schrijven omdat het inmiddels ruim 30 jaar geleden is dat de club ophield te bestaan als BVO. Veel oud-gedienden uit die tijd zijn inmiddels op een zodanige leeftijd gekomen dat het vooral voor hen misschien leuk is nog eens herinneringen op te halen. Maar ook voor de wat jongere lezer kan het wellicht interessant zijn.” aldus de SVV’ers van het eerste uur.

We starten onze speurtocht zo tegen het einde van het seizoen 1987-’88. SVV doet het onder de bezielende leiding van Sandor Popovics niet eens zo slecht. Beter dan voorgaande seizoenen in ieder geval met een plaats in de middenmoot van de eerste divisie. Maar op financieel gebied wordt het steeds moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen. Zo was bijvoorbeeld verdubbeling van de sponsorinkomsten bittere noodzaak. Noeste plannen van SVV – onder de enthousiaste leiding van Martin de Jager – om een gedeeltelijke nieuwbouw te realiseren op Harga werden door de gemeente min of meer in drie regels afgewezen. Van de Schiedamse bestuurders hoefde SVV al helemaal geen medewerking meer te verwachten. Mede daardoor was ook het zakenleven niet zo happig om geld in de club te steken. De industrie rond Schiedam was door de jaren heen flink geslonken en de bedrijven die er waren voelden er niets voor om de portemonnee te trekken. Met als gevolg steeds minder publiek. Een vicieuze cirkel dus.In die periode was trouwens ook het probleem “Herstructurering Schiedamse voetbalvelden” een opkomend issue. In dit kader later meer.

Eind januari begin februari 1988 kwam daar als een donderslag bij heldere hemel het bericht: Excelsior Rotterdam en SVV denken aan een fusie!! Onderzocht zou gaan worden of bij inlevering van de twee licenties het saneringsfonds van de KNVB in werking zou kunnen treden, wat zou inhouden dat de schulden van de twee verenigingen zouden worden kwijtgescholden. De eventuele nieuwe fusieclub zou dan een nieuwe licentie aanvragen.

We naderen nu de fase die de meest turbulente in de geschiedenis van SVV genoemd kan worden. Vooral in de SVV gelederen maakten de fusieberichten enorm veel los, temeer daar niet Harga maar Woudestein de nieuwe thuishaven zou gaan worden. Allerlei hartverwarmende acties – o.a. de Vrienden van SVV onder leiding van ere-voorzitter Cor de Vries – werden op touw gezet.

Hoewel het er aanvankelijk op leek dat de fusie inderdaad door zou gaan is het er toch niet van gekomen. Lees meer….

 

 


Het laatste nieuws:

Avatar foto

DoorMischa Keemink

WaterwegSport.nl - info@waterwegsport.nl