Waterwegsport.nl vindt gezond en veilig sporten belangrijk. Vandaar dat samen met partner Fernhout Fysiotherapie het waterwegsport gezondheidsnetwerk is opgericht. Dit netwerk heeft als doel verenigingen, sporters en een ieder die iets met sport te maken heeft te verbinden en te informeren. Door middel van workshops, lezingen, trainingen, voorlichting en netwerkavonden kunnen we er samen voor zorgen dat gezond en veilig sporten belangrijk wordt en blijft in onze regio!
Vandaag behandelt Leon Krznaric, fysiotherapeut bij Fernhout Fysiotherapie en tevens voetballer bij hoofdklasser vv Zwaluwen, een veel voorkomend en hardnekkig probleem: de liesblessure.
Iedere voetballer of rugbyer heeft er wel eens mee te maken gehad, pijn in de lies. Één van de meest voorkomende én één van de meest onbegrepen blessures in de sport is de liesblessure. Een doffe pijn aan de binnenkant van het bovenbeen of een scherpe pijn diep in de lies. Hoe ontstaat zo’n liesblessure en wat kunnen we doen om het te voorkomen?
Er zijn verschillende oorzaken van pijn in de liesregio. Een ontsteking van de aanhechting van de adductoren op het schaambeen is de meest voorkomende oorzaak van liespijn bij sporters die veel moeten wenden, keren, schieten, springen etc. Maar ook een sportershernia of een probleem in heupgewricht uit zich vaak in liespijn. Om te weten wat voor liesblessure je hebt, kan je dus het beste eerst een fysiotherapeut bezoeken. De fysiotherapeut kan onderzoeken wat de oorzaak van de liespijn is en daaropvolgend een behandelplan opstellen.
De bijna typische liesblessure, een ontsteking van de m. adductor longus aanhechting op het schaambeen, heeft meerdere risicofactoren, maar geen enkele is ooit wetenschappelijk bewezen. Zo zijn er aanwijzingen dat een verzwakte functie van de rompspieren kan bijdragen aan het ontstaan van een liesblessure. Een liesblessure in het verleden geeft volgens de wetenschap ook méér kans op het krijgen van zo’n zelfde blessure. Daarentegen zie je vaak in de praktijk dat sporters hun oefeningen uit de revalidatie voortzetten om zo een nieuwe blessure te voorkomen.
Een periode van rust of verminderde sportintensiteit is volgens de kennis van nu de meest effectieve behandelmethode, al zitten daar ook veel haken en ogen aan. Een periode van rust brengt vaak een achteruitgang van de belastbaarheid (kracht, uithoudingsvermogen, lenigheid, etc.) met zich mee waardoor de kans op een nieuwe blessure aanzienlijk toeneemt. De fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat de sporter (verantwoord) zo snel mogelijk weer op wedstrijdniveau terugkeert.
- Hartman: ‘Mentaal en fysiek voel ik me super goed’
- Paixao schiet Feyenoord voorbij Go Ahead Eagles
- SVV is koploper IJVV De Zwervers weer de baas
- MVV'27 pakt koppositie na winst op Lyra
- CION stapt Vlaardingse politiek in en presenteert kandidatenlijst
- VFC verslaat Brielle en blijft in het spoor van koploper
- Mito helpt Sparta ruim voorbij Fortuna Sittard
- M.S.V.’71 blijft na ruime zege op DRL volop meedoen om de prijzen
- HVC’10 is het helemaal kwijt
- Excelsior'20 krijgt te weinig tegen titelkandidaat CKC