Slechts een paar momenten had NEC Nijmegen nodig om het duel in het bomvolle Van Donge & De Roo Stadion te beslissen. Binnen een kleine 10 minuten tijd keek Excelsior tegen een 0-2 achterstand aan en werd Siebe Horemans na ingrijpen van de VAR met rood weggestuurd. Uiteindelijk verloren de Kralingers met 0-3.

SPANDOEK

Never change a winning team; en dus verschenen tegen NEC Nijmegen dezelfde elf spelers aan de aftrap als tegen Ajax, met uitzondering van Troy Parrott. Hij ontbrak in de Johan Cruijff Arena nog vanwege een schorsing, maar keerde nu terug in de basis. Bij opkomst werd op de Rob Albers-tribune een meterslang spandoek ontrold met de tekst ‘DSW X Excelsior, al 20 jaar samen sterk’, om te vieren dat de zorgverzekeraar al twee decennia shirtsponsor is van Excelsior.

OPENINGSFASE

De openingsfase was aardig van beide kanten, maar gaandeweg de eerste helft bleef het aantal kansen beperkt. Bram Nuytinck kreeg na een half uur de eerste grote kans namens NEC, maar zag zijn kopbal gekeerd. Vijf minuten voor rust was de grootste Excelsior-kans voor Parrott. Op aangeven van Lance Duijvestijn schoof hij de bal helaas naast het doel. Halverwege was het zodoende nog 0-0.

MOGELIJKHEDEN

In de beginfase van de tweede helft probeerde Excelsior aan te zetten, maar verder dan wat kleine mogelijkheden via Troy Parrott en een schot van Julian Baas kwamen de Kralingers niet. In de 57e minuut was het bijna raak voor NEC. Calvin Verdonk verraste met zijn vrije trap bijna Stijn van Gassel, maar de doelman had vervolgens ook de rebound van Kodai Sano.

KANTELDE

Vanaf minuut 60 kantelde vervolgens de wedstrijd. Eerst schoot Tjaronn Chery van zo’n 25 meter de 0-1 binnen en vier minuten later maakte hij met een volley ook de 0-2. Kort nadat Troy Parrott de bal aan de andere kant net naast had gekopt, werd scheidsrechter Bas Nijhuis na een tackle op de bal van Siebe Horemans naar het VAR-scherm geroepen. De Belg had ook het been van Dirk Proper geraakt, blijkbaar voldoende om Horemans met een rode kaart uit het veld te sturen.

OPDRACHT

Vanaf dat moment zakte de moed in de schoenen bij de Kralingers, die er zichtbaar niet meer in geloofden. In de laatste minuut maakte Roberto Gonzalez Bayon er ook nog 0-3 van. Voor Excelsior wacht nu zondag de volgende belangrijke wedstrijd. Dan komt Heracles Almelo naar het Van Donge & De Roo Stadion en geldt opnieuw maar een opdracht: winnen.

Door: Excelsior Rotterdam